9 Nisan 2014 Çarşamba

VENEDİK GEZİ NOTLARIMIZ (Esen & Halil)


SUYUN, KANALLARIN ve GONDOLLARIN ŞEHRİ VENEDİK...

21-28 Mart 2014 tarihlerinde eşim Esen ile harika bir İtalya (Bolonya, Venedik, Murona, Burano, Floransa, Siena, San Gimignano) gezisi yaptık... Hatıralarımız taze iken gezi yorumlarımızı yazalım dedik... Buyurunuz Venedik ve şirin adaları ile başlayalım sevgili gezginler;


21 Mart'ta saat 13:30 gibi Pegasus Havayolları'nın tarifeli ve ucuz seferi ile (2 kişi İstanbul-Bolonya Gidiş/Dönüş 420 TL) Bolonya'ya indik. Bolonya'da biraz gezer dolaşır havasını içimize çekeriz diye de Bolonya>Venedik tren biletimizi akşam 20:30'a planlamıştık. Bolonya>Venedik tren ulaşımı gayet keyifli ve rahat. www.trenitalia.com veya www.italotreno.it 'u tercih edebilirsiniz. Biz trenitalia ile seyahat ettik. Eğer tren biletinizi ilgili internet sitesinden vakitlice alırsanız kişi başı 15 Euro civarında tasarruf edebilirsiniz. Biz tren biletlerimizi 2 ay önceden 2 kişi 18 Euro'ya aldık. Seyahat ettiğimiz gün ise 2 kişi Bolonya>Venedik 36 Euro idi. Bolonya'ya inmekle, tren saatini biraz geç tutmakla iyi de yapmışız Bolonya şirin, gezilesi, yarım gün veya vakti olan için 1 gün ayrılası bir şehir. Ayrıca bahsedeceğiz Bolonya'dan. Bu arada Bolonya Marconi Havaalanı>Bolonya Şehir merkezi EuroBus hizmet veriyor. Kişi başı 6 Euro ve seyahat süresi yaklaşık 30 Dakika. Bileti otobüse binerken şoförden alabiliyorsunuz direkt olarak.

Tren saatimiz geliyor ve Venedik'e doğru heyecanla yola çıkıyoruz. Bolonya>Venedik tren ile yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor. Venedik tren istasyonu Venedik'e motorlu bir kara aracı ile ulaşabileceğiniz son nokta. Bundan sonrası motorlu kara araçlarına kapalı (zaten yolda yok :) devreye Vaporetto'lar, Gondol'lar, TekneTaksi'ler ve her nevi deniz taşıma araçları giriyor. Venedik Santa Lucia tren istasyonundan çıkar çıkmak deniz kokusu + büyük kanalla karşılaşıyorsunuz ve hemen moda giriyorsunuz :) Su ve kanallar bu şehrin kan damarları. Venedik'e uçakla ulaşım sağlayacaksanız Havaalanı - Venedik arası çalışan ACTV otobüsleri mevcut.

Bizim otelimiz (hotelflorida.com) hemen tren istasyonunun 1 sokak solunda idi. Bu nedenle otele ulaşım konusunda sorun yaşamadık. Tren istasyonuna yakın konuda birçok uygun fiyatlı orta sınıf hotel mevcut. Bavullar ve çantalarınızla o şaşkınlıkla nereye gideceğinizi bilemeden ortalıkta dolanmanıza gerek yok :) Tren istasyonu yakını otellerde konaklamanızı tavsiye ederiz. Oldu ki daha şehir içi bir otelde kalacaksınız bu taktirde de tren istasyonundan çıkar çıkmak Venedik'in her yerine ulaşan Vaporetto'lar mevcut. Bir ulaşım haritası edinin, otelinizin yerini işaretleyin ve otelinize en yakın iskeleye yanaşan Vaporetto'ya atlayın (1 kişi 7 Euro) ve gidin. Venedik'te Actv şirketi tarafından işletilen bu Vaporetto'lar en çok kullanılan ulaşım aracıdır ve 24 saat boyunca çalışır. Venedik'te deniz ulaşımı için bakınız; http://www.actv.it/en .
VENEDİK'TE ULAŞIM: Venedik'te ulaşım aslında çok basit... Yürüyün :) Evet Venedik'te yürüyerek her yere ulaşabilirsiniz, bir miktar yorulabilirsiniz ama o daracık sokaklar, kanallar, köprülerin yarattığı görsel şöleni yürüyerek tam anlamıyla yaşayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey bir şehir haritası. Turist info. ofislerinden veya kaldığınız Otel'den ücretsiz edinebilirsiniz. Tabi yürü yürü nereye kadar dediğiniz anlar olabilir veya kanallarda gezinmekte ayrı bir keyif bu nedenle yürümenin yanı sıra tabiki deniz ulaşım araçlarına da kullanın. Actv Vaporetto'ları ile şehirde her yere kolaylıkla (Murano, Burano ve Lido adaları dahil) ulaşmanız mümkün. Vaporetto'lar 1 kişi için 1 saatlik geçiş bileti (1 saat boyunca sınırsız kullanılabilir) 7 Euro'dur. Bizim size kesinlikle tavsiyem şudur ki Venedik'te geçireceğiniz gün sayısına bağlı olarak 12, 24, 36, 48 veya 72 saatlik sınırsız binişli Actv Vaporetto abonman kartları almanızdır. 48 Saatlik sınırsız abonman kartı 25 Euro'dur ve bu kart size aynı zamanda Murano ve Burano adalarına ücretsiz ulaşım hakkı sağlar. Bunun dışında tabiki Gondol sefası yapmayı da ihmal etmeyiniz. Gondolcularla pazarlık yapabilirsiniz tabiki ama genel fiyat (resmi fiyat aslında) gondol başına 40 dakika için 80 Euro'dur. Gondollar 6 kişilik olduğu için esasen çokta pahalı bir rakam sayılmaz. 80/6= Kişi başı 13 Euro civarı ödersiniz ama tabiki önce 6 kişilik bir grup oluşturmanız gerekir :) Gondol iskelelerinde bekleşen turistlerle konuşun ve 6 kişi olunca atlayın gondola.

VENEDİK'TE YEME, İÇME, ALIŞVERİŞ: Göreceli bir yorum olacak ama Venedik İtalya'nın en pahalı şehirlerinin başında geliyor. Hem yoğun turist bölgesi olması, hem de şehre ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırılmasında yaşanan taşıma maliyetleri nedeniyle (öyle diyorlar) fiyatlar diğer şehirlere nazaran yüksek. Yeme içme konusunda bizce çok fazla alternatif ve seçenek yok. Tipik restoranlar, tipik dilim pizza dükkanları, tipik McDonald's ve tipik Burger King :) Ben lezzetli bir dilim pizzayı 2,5 Euro'nun altında pek göremedim. Aranırsa bulunabilir illaki. Biz zaman zaman dilim pizza, zaman zaman kendi hazırladığımız sandviçler, zaman zaman pizza restoranları ile idare ettik. Yemeğe çok para harcamak genel olarak bizim alışkanlıklarımız arasında bulunmadığından ve doymak için yediğimizden pek sorun yaşamadık. Şunu belirtmek isterim ki restoran önlerindeki menülere pek kapılmayın. Menüde yazan yemeğin fiyatı baz fiyattır. Bunun üzerine yaklaşık %15 civarında garsoniye + servis ücreti (2-5 euro arası) ekliyorlar. Sonuç olarak size menüde 15 Euro olarak gözüken pizza 20 Euro civarında bir hesap olarak masanıza dönebiliyor. Mc Donald's'ta BigMac menü 7,5 Euro :) Venedik'e özgü ufak tefek hediyelik eşyalar (maske, cam işleri, magnet vbg.) dışında alışveriş tavsiye etmiyorum. Çünkü fiyatlar gerçekten el yakıyor...

NEREDE KALINIR: Venedik esasen (ki tavsiyemiz budur) heryere yürüyerek gidilebilecek kadar küçük sayılır. Bu nedenle şehrin herhangi bir yerindeki herhangi ortalama şartlardaki oteller işinizi görür fakat! Tabiki öncelikli olarak tren istasyonu ve çevresini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Buna ek olarak ulaşım haritası üzerinden nerelerde hızlı ulaşılabilir Vaporetto iskelesi var bakabilir ve otel rezervasyonunu bu iskelelere yakın yerlere yaparsanız sizin için (eğer valiz, bavul vesaireniz çok ve ağır olacaksa) daha zahmetsiz olabilir. Bu arada Venedik'e gelen turistlerin ortalama konaklama süresi 3 gün. Bizde 2,5 gün geçirdik Venedik'te. Bizce de 3 gün yeterlidir. Venedik için. 1 gününüzü ağırlıklı olarak müze, galeri ve katedralleri görmek için ayırabilirsiniz. 1 gününüzü şehirde kaybolmak, kanallar üzerinde yürüme ve gondola binmek için kullandıktan sonra son 1 gününüzde de Burona, Murano ve Lido adalarını gezerek geçirebilirsiniz.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER: Venedik kanalların, suyun ve gondolların şehri. Şehir zaten kendi başına bir açık hava müzesi. Bizim tavsiyemiz kendinizi çok fazla katedrallere, kiliselere, galerilere hapsetmeyin. Tabiki mutlaka vakit ayırın ama abartmayın. Açık havada kalın, bol bol yürüyün, kanalların, köprülerin üzerinden geçin. Şöyle sıralayalım mutlaka görülmesi gereken yerleri;

1- SAN MARCO MEYDANI: Venedik turist yoğunluğunun buluşma noktası :) Bu meydan ve etrafına serpiştirilmiş yapılar Venedik'in en önemli görsel simgeleri. Geziye buradan başlamak ta en doğrusu. Bir yanında Dükler Sarayı, bir köşesinde San Marco Bazilikası, Uç tarafında Carrer Müzesi, Çan kulesi, Gondol İskeleri derken Venedik'te olmanın büyüsünü hissetmeye başlayacaksınız. L şeklinde dizayn edilmiş bu meydan Napolleon'un da söylediği gibi Avrupa oturma odası :).

2-SAN MARCO BAZİLİKASI: Venedik'in en önemli ve simge yapılarından biri olan San Marco Bazilikası (Venedik'in koruyucu azizi Aziz Marco'nun adı verilmiştir) hem iç (her ne kadar bizim gittiğimiz tarihlerde dış cephesi restorasyonda olsada) hem de dış tasarımı ile oldukça ilgi çekici. İnşaası 800 ile 1000 'li yıllara kadar uzanan bu güzel yapı içerisinde ayrıca birde müze barındırıyor. Yapının giriş üst kısmında 4 bronz replika at heykeli var. Haçlı seferleri sırasında İstanbul'dan ( o zamanki adıyla Constantinopolis) kaçırılan bu 4 bronz at heykelinin orjinalleri içeride müze kısmında sergileniyor. Bazilika girişi ücretsizdir fakat iç kısımda yer alan Müze, Pala D'oro ve Hazine bölümleri sırasıyla 5 Euro, 2 Euro ve 3 Euro'dur. Açık olduğu saatler 09:45 - 16:30'dur. Bu kısımlarda Venice Card geçmemektedir. Fotoğraf çekmek yasak (herkes çekiyor ama:)) olup çanta ile giriş yasaktır. Çantalarınızı yakındaki bir lockroom'a bırakmanız gerekir. Kapıda yönlendiriyorlar

3-MUSEO CORRER: Venedik'in bin küsür yıllık tarihinin her türlü bilgi, belge ve sanat eseriyle sergilendiği büyük ve bir o kadar da karmaşık olan bu müze San Marco meydanında San Marco Bazilikasının tam karşısında U şeklinde kocaman bir yapı. Biz içinde birkaç kere kaybolduk, bazen sıkıldık, bunaldık ama Venedik'e gidip Venedik tarihini gözlemlemeden olmaz diye düşünüyoruz. Venedik açık hava müzesi dedik çok kapalı mekanlara takılmayan dedik ama bu müzesi ziyaret etmeden de Venedik'i terk etmemenizi tavsiye ediyoruz. Venedik Arkeoloji müzesi de bu kompleksin içerisinde yer alır. Correr Müzesi'nde Venice Card geçerlidir. Çanta ile girmek yasaktır. Müze içinde çanta teslimi yapılabilecek ücretsiz lockroom mevcut. Açık olduğu saatlar 10:00 - 19:00. Giriş ücreti 16 Euro'dur.

4 - Torre dell'Orologio (ÇAN KULESİ): Yaklaşık 100 metre uzunluğunda olan bu çan kulesi Venedik fotoğraflarının vazgeçilmezi ve kesinlikle harika bir simge. Telaşlanmayın zeminden yukarıya kadar bir asansör ile çıkılıyor :) 360 derece nefes kesen bir Venedik manzarası sunan çan kulesine mutlaka çıkmalısınız. 9. yüzyılda inşaasına başlanan ve 1900 lü yılların başında tamamen çöken çan kulesi aslına uygun olarak 1912 yılında tekrar inşaa edilmiş. Venice Card geçersizdir. Açık olduğu saatler 09:00 - 19:00. Giriş ücreti 8 Euro'dur.

5 - Doge's Palace - Palazzo Ducale (DÜKLER SARAYI): Venedik seyahatlerinin olmazsa olmaz bir diğer kapalı mekanı DÜKLER SARAYI 1000 yıla yakın bir süre Venedik'in idare merkezi olarak görev yapmış. Dükleriyle ünlü Venedik'in yine Dükleri için inşaa edilmiş bu saray yine bu döneme ait harika ip uçları ve eserlerle dolu. San Marco meydanında yer alan sarayı ziyaret edin, konsey ve mahkeme salonlarında biraz vakit geçirin, o günleri aklınızda canlandırmaya çalışın ve Venedik tarihini /o eski kokuyu içinize çekin. Mutlaka görmelisiniz. Önemli Bilgi; Dükler Sarayı içerisinden Meşhur Ahlar Köprüsüne giriş bulunmaktadır. Dükler Sarayı'nı ziyaret ettiğinizde mutlaka AHLAR KÖPRÜSÜ geçişi bulunuz. Ahlar Köprüsü'nden ayrıca bahsedeceğiz yazımızın devamında. Venice Card geçerlidir. Açık olduğu saatler 08:30 - 19:00. Giriş ücreti (insafsızlık:)) 24 Euro'dur.
6 - ACCADEMIA (Güzel Sanatlar Müzesi) ve DORSODURO BÖLGESİ: Çok önemli ve paha biçilemez eski ve yeni birçok sanat eserlerinin sergilendiği (ağırlıklı olarak yağlı boya tablo/resim-heykel) bu müze Venedik'in gurur kaynaklarından bir tanesi. Vaktiniz varsa uğramanızı tavsiye ediyorum. Eğer sınırlı zamanınız varsa en azından dışarıdan/uzaktan bir bakın :) Venice Card geçerlidir. Açık olduğu saatler 08:15 - 19:15 (pazar günü öğlene 2'ye kadar). Giriş ücreti 15 Euro. Dorsodura bölgesi ise GRAND KANAL'ın San Marco Meydanı'na ulaştığı bölgenin sağ tarafında kalıyor. Kaba bir tabirle San Marco Meydanı'ndan denize yüzünüzü dönerseniz sağ tarafınızda kalan Grand Kanalı öbür yakasıdır. Dorsoduro'nun özelliği turist kalabalığı ve curcunasından nasibini almamış olmakla birlikte Venedik'in en güzel kanal ve kanal köprülerinin yer aldığı bölge olmasıdır. Sessiz, sakin ve Venedik ruhunu çok iyi yansıtan bu bölgede mutlaka gezinmenizi tavsiye ediyoruz.

7 - PONTE DEI SOSPIRI (AHLAR KÖPRÜSÜ): Ahlar Köprüsü yine Venedik'in en çok görülmek istenen, önünde en çok fotoğraf çektirilen ve ismiylede cismiylede önemli simgelerinden bir tanesi. Esasen Dükler Sarayı ile Venedik Hapishane'sini birbirine bağlamaktadır Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Dükler Sarayı bir yönetim binası olduğu için içerisinde konsey ve mahkeme salonları bulunuyor. Bu mahkeme salonlarında suçlu bulunan mahkumlar hiç halkın içine çıkartılmadan AHLAR KÖPRSÜ bağlantısı ile Venedik hapishanesine götürülüyor. Köprünün adının AHLAR KÖPRÜSÜ olması ise mahkumların Venedik'i son kez bu köprüden geçerken gördükleri ve derin bir AHHH :) çektikleri rivayetine dayanıyor. Bu köprüyü istediğiniz zaman uzaktan görebilirsiniz fakat içinden geçip Venedik hapishanelerini de görmek isterseniz ki istemelisiniz tek giriş yeri Dükler Sarayı'nın içerisindendir.

8 - RİALTO KÖPRÜSÜ: Venedik'in bir başka önemli ve çok fotoğraflanan kanal köprüsü. Ortasından geçen yolu, sağlı sollu köprü üstü dükkanları ve dükkanlarında dışındaki seyir merdivenleriyle son derece güzel bir yapı. Gece veya gündüz iyi bir Venedik manzarasına sahip olan Rialto Köprüsü'nün inşaası 1100'lü yıllara kadar uzanıyor. Önce tahtadan yapılan fakat 1500'lü yıllarda taştan tekrar yapılmasına karar verilen köprü'ye yakın birde pazar yeri mevcut. Rialto Pazarı taze meyve sebzelerin satıldığı küçük hoş bir yer. Rialto Köprüsü'nü mutlaka rotanızda bulundurun ve gitmişken pazarada uğramayı unutmayın.

9- GRAND CANAL (BÜYÜK KANAL TURU): Ulaşım bölümünde bahsettiğinmiz 2 veya 3 günlük sınırsız Vaporetto Card’larından aldıysanız artık güzel bir Büyük Kanal turu yapabilirsiniz. Yada 7 Euro’ya 1 kişi (1saat geçerli) ödeyerek Büyük Kanal Turunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Büyük Kanal Venedik’in içinde yılan gibi kıvrılan bir ucu tren istasyonuna diğer ucu San Marco Meydanı’na uzananan Venedik’in ana caddesi. Tabu bu caddede otomobil yerine Vaporetto, tekne veya gondollar geziniyor. Bizim size Tavsiyemiz Piazza Di Roma meydanından/iskelesinden Vaporetto’ya binin (2 numaralı servis olması lazım) en arka açık kısımda oturun ve hiçbir durakta inmeden San Marco Meydanı’na kadar gidin. (yaklaşık 15 ayrı iskelede durur) Büyük Kanalı, sağlı sollu binaları, köprüleri vesaireleri keyifle izleyin. Sonra San Marco Meydanında inip ya yürüyerek yada yine Vaporetto ile istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Evet buraya kadar olmazsa olmazlardan gitmişken mutlaka görülmesi gerekenlerden bahsettik. Elbette Venedik’te daha birçok mekan, müze, galeri, kilise vesaire mevcut. Bunlardan da kısaca bahsedeyim ama uğrayıp uğramamak size ve Venedik için ayırdığınız zamana bağlı.

Ca’d’Oro: 15. yüzyılda inşa edilmiş, birçok güzel heykel ve işlemeyi barındıran, Venedik gezilecek yerler listemizdeki önemli bir saraydır.

Zattere: Dorsoduro’da sahil kenarıdır. Güzel bir gezi noktası J

Ca’Rezzonico: Büyük Kanal’ın sağında yer alan barok stilinde, 17. yüzyılda yapılmış ve şu anda müze olarak kullanılan binadır.
Fenice Tiyatrosu : Avrupa’da en meşhur opera salonlarından biridir.

Scuola Grande di San Rocco: San Rocco Kilisesi yanında yer alır ve Venedik’teki önemli Rönesans dönemi yapısıdır.

Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası (İng & İta: Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari): Venedik gezilecek yerler listemizdeki önemli dini yapılardan biridir.

Riva degli Schiavoni: Venedik’in en uğrak noktalarından biridir. Palazzo Ducale ve Venedik Tersanesi (Arsenale) arasında yer alır.



MURANO ve BURANO adalarından fazla bahsetmedik ama yarım veya 1 tam gününüzü bu iki küçük şirin adaya ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Murano adası cam işçiliği ile meşhur. Esasen Venedik'te duman ve yangın tehlikesi olmasın diye cam atölyeleri bu adaya gönderilmiş vakti zamanında. Adamlarda almış yürümüşler cam işinde :) Burano adası ise balık ağıörmekten gelen bir ustalıkla dantel işçiliği ile ünlenmiş. Bizce Burano, Murano'ya oranla çok daha şirin ve renkli. Burano'nun rengarenk evleri, küçük güzel kanalları ve Murano'nun benzer yapısı ve cam atölyeleri ile her iki adayıda mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Venedik'ten her yarım saatte bir adalara Vaporetto ile ulaşım mümkün. Actv sınırsız Vaporetto Card alırsanız bu adalara ulaşım da ücretsiz.













BARCELONA GEZİ NOTLARIMIZ