22 Temmuz 2014 Salı

FLORANSA GEZİ NOTLARIMIZ

FLORANSA > RÖNESANS > FLORANESANS
Eşim Esen ile Venedik’ten bindiğimiz Trenitalia www.trenitalia.it işletmesindeki hızlı tren ile harika Toscana seyri eşliğinde yaklaşık 2 saatte ve öğleden sonra 15:30 gibi Floransa Santa Maria Novella tren istasyonuna ayak basıyoruz. Tren biletlerimizi internet üzerinden erken rezervasyonla Super Economi kategorisinden aldık ve 2 kişi için toplam 38 Euro ödedik. Seyahat gününde ise bilet fiyatı 1 kişi 38 Euro idi. Santa Maria Novella tren istasyonu zaten Floransa’da ne ile karşılaşacağımızın, burada geçireceğimiz günlerin ne kadar büyüleyici olacağının habercisi gibi. Otelimizi www.booking.comüzerinden yaklaşık 4 ay önceden ücretsiz iptal imkanı ile geceliği 55 Euro’dan rezerve etmiştik. Tren istasyonuna yürüme 5 dk mesafede olan otelimiz B&B Bel Duomo, Floransa Katedralinin yanı başında (tabiri caizze otelden çıkıp köşeyi dönünde Katedral karşınızda) son derece merkezi, küçük, tertemiz, rahat, özgün ve son derece özgür bir mekan. Özgür bir mekan çünkü 1.katında bulunduğu apartman giriş kapısını, otel katına ait kapı anahtarını ve odanızın anahtarınısize teslim ediyorlar. İstediğiniz zaman istediğiniz saatte kendi evinizmişgibi girip çıkıyorsunuz. Şahsen biz kendimizi evimizde hissettik. Otel sahibi güler yüzlü kibar adam Ghullio girer girmez bizi sıcacık bir konukseverlikle karşıladı. 5 dakika içerisinde harika ve detaylı bir Floransa anlatımı yaptı,indirim biletlerimizi, detaylı bir Floransa haritasını ve herhangi bir durumda kendisine ulaşabilmemiz için kişisel cep telefonu numarasını verdi. Tabi arkasından ikram ettiği bir şişe buz gibi hoş geldiniz şampanyası ile de bizi hem serinletti hem de çok çok memnun etti. Biz de boş durmadık tabi ki. Genel alışkanlığımız itibariyle İstanbul Mısır Çarşısından aldığımız 100’er gramlık çifte kavrulmuş Türk lokumundan ikram ettik. Biz yurt dışı seyahatlerimizden önce küçük birkaç paket lokum alıyoruz yanımıza. Gittiğimiz yerlerde bu şekilde sıcak, güleryüzlü ve misafirperver insanlarla tanıştığımızda karşılıklıhediyeleşiyoruz. Sıcak dostlukların başlaması için J Ghullio çok şaşırdı, mutlu oldu ve tadına tabi ki bayıldı lokumların. Son yıllarda Türk turistlerin yoğun olarak Floransa’ya geldiğini, bu sayede Türkleri tanıma fırsatı bulduğunu, gerçek anlamda Türk turistleri çok sevdiğini ve dost canlısı bulduğunu da iletti bize. Biz de ülkemiz insanı adına son derece gururlandık.
Floransa’da unutamayacağımız toplam 4 gün (2 yarım , 3 tam gün) geçirdik. Bunun 3 gününü Floransa’ya, 1 gününü ise Siena ve San Gimignano turuna ayırdık.
Floransa tarihi, mimarisi, yemekleri ve insanları ile mükemmel bir şehir. Avrupa’da turisti eksik olmayan birçok şehir görmüş kişiler olarak favorimiz Floransa oldu. Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo gibi sanat tarihine geçen isimlerin yaşadığı,eserlerini yansıttığı şehir açık hava müzesi gibi.
Tabii bu sevginin Turistler için de bir karşılığı var J Yılın neredeyse her mevsiminde yoğun turist ağırlayan Floransa’da müze, katedral gibi önemli mekanlara girip çıkmak o kadar kolay değil. Çünkü çok yoğun, uzun dakikalar sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Hatta kesin olarak kalırsınız J Ama sıra beklemeden, VIP konuk muamelesi görerek Floransa’daki önemli müze ve katedrallere girmemin bir yolu var. Bu yolun adı FirenzeCard. Floransa’da yola koyulmadan önce mutlaka edinmenizi tavsiye ediyoruz. 72 Euro olan fiyatı sizi biraz korkutabilir fakat aşağıdaki hesaba göre son derece karlı çıkacaksınız. Onlarca, belki mevsimize göre yüzlerce insan Galleria dell’Accademia’ya girmek, Giotto'nun Çan Kulesine ve Brunelleschi'ninKubbesine çıkmak için sıra beklerken siz kartınızı gösterip direk girişyapabilirsiniz. Sıra bekletmeyen FirenzeCard’ın marifetleri bununla da bitmiyor. 72 saat boyunca neredeyse tüm müze ve katedrallere ücretsiz giriş +72 saat ücretsiz Wi-Fi hizmeti + 72 saat tüm otobüs ve tramway ulaşımı ücretsiz J FirenzeCard’ın da sloganı olduğu gibi “Floransa’yıFirenzeCard ile keşfedin”.
Kafanızda soru işareti kalmasın diye Floransa’ya gittiğiniz zaman mutlaka ziyaret etmeniz gereken mekanları ve 2014 Mart ayındaki giriş fiyatlarını yazıyorum. Bizim hesabımıza göre girip çıktığımız mekanların bedelleri toplamı 116 Euro idi. Hem yaklaşık kişi başı 44 Euro kâr ettik hem, sıra beklemedik hem de ücretsiz internetten (zaman zaman bağlantı sıkıntılı da olsa) faydalandık. Tramway veya otobüse hiç binmedik çünkü gerek yok, böyle bir şehirde yürümek çok büyük keyif. Şehrin en büyük güzelliklerinden birisi de bu zaten. Her şey bir arada ve yürüme mesafesinde.
Bu liste de yukarıda da yazdığım gibi Floransa’da en çok ziyaret edilen mekanlar yer alıyor. Tercih tabi ki sizin ama Rönesansın doğum yerinde Rönesansı hissetmeden, Rönesansın öncüsü Medici ailesi ile tanışmadan, Rönesansın büyük sanatçıları Da Vinci, Botticelli, Michelangelo ve Dante’nin eserlerini görmeden de geri dönmek istemezsiniz diye düşünüyoruz.

Academi Galerisi (Galleria dell’Accademia) > 15 Euro

Academi Galerisi’nde replikası Pitti Sarayı girişinde yer alan Michelangello’nun meşhur 5,17m yüksekliğindeki Davut heykelinin ve diğer birçok heykelin orjinalleri bulunmaktadır. Floransa'da en çok ziyaret edilen müzelerin başında gelmektedir.

Ufizzi Galerisi (Galleria degli Ufizzi > 15 Euro

1560 yılında Floransa’nın meşhur Medici ailesinden Toscana Dükü Cosimo, mimar Vasari’den bir saray yapmasını istemiş. Mimarlığın yanısıra, ressam ve tarihçi olan Giorgio Vassari; birbirine paralel iki uzun binadan oluşan ve birbirine bir koridorla bağlanan estetik ve kullanış açısından enfes bir saray yapmış. Birçok ünlü ressamın eserlerinin de yer aldığı Ufizzi galerisinde en çok ziyaret edilen eser ise Sandro Botticelli’nin “Venüs’ün Doğuşu” eseri.

Medici Şapeli (Cappelle Medicee) > 12 Euro

Medici Ailesinin gücünü göstermek için yaptırılan ve aileye ait olmasıitibariyle önemli olan bu Şapel Rönesansın hamisi Medici Ailesi’ni tanımak için görülmesi gereken bir mekan.

Dante Evi Müzesi (Museo Casa di Dante) > 4 Euro

Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen İlahi Komedya’nın yazarı Dante Alighieri’nin çalkantılı hayatının önemli bir kısmını geçirdiğiı evi müzeye dönüştürülmüş ve kendisine ait birçok eser, eşya burada sergilenmektedir.

Santa Maria Fiore Katedrali (Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore) > Ücretsiz Giriş

Duomo olarak da bilinir, 1296-1436 arasında inşa edilmiştir. Muhteşem beyaz pembe mermer dış cephesi, çan kulesi ve iskele kurulmadan inşaa edilen dünyanın en büyük kubbesi ile Floransa’nın en önemli simgesidir. Mekanın içi dışına oranla son derece sade tasarlanmıştır.

San Giovanni Vaftizhanesi (Battistero di San Giovanni) > 2 Euro

Santa Maria Fiore Katedrali’nin hemen önünde yer alan bu Vaftizhane’deİtalyan şair, Dante Alighieri, pek çok sanatçı, Rönesans liderleri ve Medici ailesini içeren kişiler burada vaftiz edilmiştir.19ncu yüzyılın sonuna kadar bütün Floransa'lı katolikler de bu kilise vaftiz bölümünde vaftiz edilirlermiş.Cennet Kapıları ve muazzam iç mekan süslemeleriyle etkileyici bir yapıdır.

Giotto Çan Kulesi (Campanile di Giotto) – Manzara Muhteşem > 4 Euro

Santa Maria Fiore Katedrali’nin yanında yer alan bu narin ve güzel çan kulesine, güzel bir Floransa manzarası izlemek için mutlaka çıkın. Merdivenler çok ve yapı yüksek. Yorulacaksınız ama yorulduğunuza değecek.

Katedral Kubbesi (Cupola) – 360 Derece Manzara Daha da Muhteşem > 4 Euro

Santa Maria Fİore Katedrali’nin bu muhteşem kubbesi döneminşartlarında enteresan şekilde hiç iskele kurulmadan esas mesleği saatçilik olan Brunelleschi tarafından yapılmış. Kubbe 360 derece şehir manzarası imkanı sunuyor ve manzara kesinlikle nefes kesici. Tabiki çok ve döner merdivenler de yorucu. Kalp rahatsızlıkları, nefes darlığı ve astım hastalığı olanlara tavsiye edilmiyor.

Vecchio Sarayı (Museo di Palazzo Vecchio) Saray Meydanı ve Eserler Büyüleyici > 10 Euro

Saray güzel sanatların birçok değerli örneğine sahiptir. Ana kapının dışında heykelin orijinal yerinde Floransa’nın sembollerinden olan Michelangelo’nun “David” heykeli replikası yer alır. Bunun dışında yine meydanda yer alan Neptün Çeşmesi, sarayın karşısındaki heykel bölümü ile birlikte önemli Rönesans heykel ve resimleri de sarayda görülebilir. Bu eserler arasında Verrochio’nun “Putto”, Giorgio Vasari’nin duvar resimleri ve Dante’nin ölüm maskesi vardır. Eğer Dan Brown’un “Cehennem”isimli kitabını okuduysanız bu saraya bayılacaksınız J

Vecchio Sarayı Kulesi (Torre di Palazzo Vecchio) Kule Manzarası Muhteşem > 10 Euro

Kule diğerlerinde olduğu gibi enfes bir floransa manzarasına sahip. Bu kuleden Santa Maria Fiore Kadetrali’nin ne kadar güzel ve büyüleyici bir yapıolduğunu daha da iyi anlayacasınız.

Pitti Sarayı, Galeriler ve Boboli Bahçeleri (Palazzo Pitti, Gallerias, Giardino di Boboli) > Toplam 29 Euro

Floransa' daki koskocaman başlıca Rönesans sarayıdır. Arno Nehri' nin güney tarafında bulunmakta olup, Ponte Vecchio’ya kısa bir mesafe uzaklıktadır. Orijinal olarak ihtiraslı bir banker olan Luca Pitti' nin kasaba residansıydı. Pitti ailesi Floransa’nın önemli ve zengin ailelerindendi. Medici’lere karşı güçlerini kanıtlamak için yaptırılmıştı ama o kadar çok para harcadılar ki Saray onların sonu oldu. Sonrası daha enteresan. Sarayı Medici’lere satmak zorunda kaldılar J

Pitta Sarayı 4 ana bölümden oluşuyor. Bunlar;

Kostüm Galerisi: Rönesans kıyafetleri muhteşem.
Porselen Galerisi: İlginizi çeker mi bilinmez ama gitmişken kısa bir vakit geçirilebilir.
Günüş ve Mücevher Müzesi:Rönesans ve Medici Ailesi’ne ait yaşama ait önemli ip uçları ve eserleri burada.
Boboli Bahçeleri: İçeride bunaldınız mı? O zaman sarayın yemyeşil arka bahçeleri sizi bekliyor.

Santa Croce Basilikası(Basilica di Santa Croce) > 6 Euro

Dışı sizi içi bizi yakan bu katedral özellikle iç mekan süslemeleriyle görülmeye değer. Katedral büyük bir meydana hakim konumda ve girişinde Dante'nin heykeli yer alıyor.

Santa Maria Novella Kadetrali (Santa Maria Novella ) > 5 Euro

Hemen tren istasyonunun karşısında yer alan bu önemli Katedral Floransa tarihine tanıklık etmiş etkileyici bir mekan.
Ücreti karşılığı gezip görebileceğiniz bu mekanlar için ödemeniz gereken toplam ücret kişi başı 116 Euro. Görüldüğü gibi FirenzeCard çok daha hesaplı ve avantajlı. Esasen ücretli ve görülebilecek yakşalık 30 tane daha mekan var bu listedekileri görüp kalan zamanınızı Floransa’yı sokaklarında yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

İç mekanları bitirip kendimizi dışarıya attıktan sonra yine Floransa’da büyülemeye devam etti. Sokaklar hayat dolu, yemekler lezzetli, şaraplar nefis. Uğradığımız diğer yerler ise şuşekildeydi.
Michalengello Meydanı: Bu meydan Arno Irmağı’nın diğer yakasındaşehre tepeden bakan bir konuma yapılmış. Özellikle öğleden sonra, akşam üzeri manzarası bir harika. İsterseniz yürüyerek, isterseniz otobüse binerek bu meydana çıkabilir, yanınızda götürdüğünüz şarabınızı Floransa manzarasıeşliğinde yudumlayabilirsiniz.
Vecchio Köprüsü (Ponte Vecchio): Arno Nehri üzerinde bulunan, Floransa'nın en meşhur köprüsüdür. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Köprünün üzerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı vb. diğer küçük dükkânlar bulunmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında bir köprüler şehri olan Floransa'nın tüm köprüleri Almanlar tarafından bombalanarak yıkıldığı halde, bu köprü bombalanmamıştır ve bugüne kadar gelmiştir. Floransa’nın en önemli sembollerinden biridir.
Yemek: Pizza, Floransa Bifteği ve dondurma.
İçecek: Şarap ve Negroni
Alternatif: Mercato Centrale di San Lorenzo yani şehir pazarınımutlaka ziyaret edin.
Son günümüzde yine internet www.caftours.com üzerinden satın aldığımız Siena, San Gimignano turuna katıldık. Şahsen araba kiralamak, otopark aramak, trafik kurallarına ve trafiğe kapalı yollara odaklanmak yerine tur satın almak daha mantıklı geldi bize. Siena İtalya’nın en çok turist alan şehri ve kesinlikle büyüleyici bir şehir. San Gimignano ise enteresan küçük ve şirin birİtalyan köyü.
Önemli Notlar: Dan Brown’nın “Cehennem”isimli romanının Floransa’ya gitmeden önce okumanızı tavsiye ediyorum. Bu sizeşehri farklı bir açıdan tanıma ve gittiğinizde yaşama fırsatı verecektir.




 
 
 Selamlar, sevgiler.
Halil & Esen
VENEDİK GEZİ NOTLARIMIZ