10 Mayıs 2012 Perşembe

BARCELONA GEZİ NOTLARIMIZ (Halil & Esen)

AKDENİZ ATEŞİ BARCELONA
 
24-30 NİSAN 2012 tarihleri arasında eşim Esen ve iki dostumuzla yaptığımız harika Barcelona seyahatimiz ile ilgili tüm bilgileri ve detayları bundan sonra bu bölgeye seyahat planlayan tanıdık tanımadık tüm gezgin dostların faydalanmasını umarak paylaşmak isterim.

Öncelikle bu geziyi herhangi bir tura bağlı kalmadan gerçekleştirdik. Turla yapılan geziler bazen faydalı ve daha ekonomik gözükse de kendi başına gezmenin, tozmanın, görmenin ve tecrübe etmenin yerine asla tutamaz. 3 günlük tur fiyatına kendi imkanlarınızda 6-7 günlük bir seyahat yapabilirsiniz. Biz ilk gezimizi 2011 de yine kendimiz planlamış ve doyasıya bir Roma gezisi yapmıştık. 2012 yılında 2. rotamız İspanya-Barcelona oldu. Kesinlikle Avrupa'nın en güzel şehirlerinden birisi Barcelona. Gaudi'nin muhteşem dokunuşlarıyla ve mimari fikirleriyle süslediği bu şehir Avrupa'da gezilmesi görülmesi gereken yerler sıralamasında ilk 3'e mutlaka girer. 6-7 tam günlük bir gezi planı Barcelona için kesinlikle en uygun süredir. 5 günden kısa  planlar kısa gelebilir görmek isteğiniz bazı yerleri pas geçmek zorunda kalabilirsiniz. Tabi bu tatil için ayırdığınız bütçeye bağlı olarak ta değişir. Barcelona şehir insanı son derece sıcak kanlı (malum akdeniz insanı güler yüzlü ve yardımsever). Şehirde Katalanca, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce konuşuluyor. Gitmeden önce kitapçılardan Türkçe anlatımlı bir Barcelona Şehir Rehberi edinmenizi tavsiye ederim. Göreceğiniz yerlerin ve eserlerin bilgileri son derece önemli. Bak, Gör, Geç yerine bak, gör, bilgilen ve geç daha anlamlı. Birkaç Katalanca kelime öğrenmeniz sizi orada çok çok rahat ettirecektir. Son derece milliyetçi olan Barcelona halkı yani Katalanlar (onlar İspanyol değiller ve bunu kabul etmezler) turistlerden Katalanca kelimeler duyduklarında son derece mutlu olurlar. Size özel ikramlar ve indirimler uygulayabilirler. Bunu asla unutmayın :)))

  
        
Tatil bütçesinin önemli bir kısmını oluşturacak olan uçak biletlerinin alınmasıyla yani en baştan seyahatin planlanmasıyla başlayalım anlatmaya;

Uçak biletlerimizi yaklaşık 15 günlük araştırmadan sonra AirFrance'tan (http://www.airfrance.com.tr/)  aldık. 2 kişi (Paris aktarmalı) gidiş dönüş 720 TL. Şaka değil evet tüm vergiler dahil gidiş dönüş 2 kişi 720 TL. Biletleri Ocak ayının sonunda aldık. Bu denli uygun fiyatlı olmasının en büyük sebebi biletimizi 2-3 ay önce almamızdı. Eğer seyahat tarihleriniz kesinse ve herhangi bir sorunla karılaşmayacağınızı düşünüyorsanız siz de erken uygun fiyatlı bilet fırsatlarından yararlanmalısınız. Özellikle nisan aylarında yapılacak seyahatlerde (paskalya tatili dönemi nedeniyle) uçak biletleri sonraki aylara göre nispeten yarı yarıya daha ucuz olmaktadır. Şubat ayı civarında alırsanız uçak biletlerinizi çok ekonomik olacaktır. Nisan ayı sonu - Mayıs ayı başları ve ortaları Barcelona seyahati için kesinlikle en iyi zamanlardır. Hava ılık ve çoğunlukla açıktır. Bunalmadan, inci terler dökmeden ferah bir gezi yapabilirsiniz. Akdeniz iklimi itibariyle haziran-temmuz-ağustos aylarında son derece sıcak ve bunaltıcı havaların hakim olduğu biliniyor Barcelona ve İspanya'nın Akdeniz'e bakan şehirlerinde. Tabi şehrin en merkezi yerlerinden bile çok güzel ve temiz plajlardan denize girilebildiğinden sıcak aylarda serinleme fırsatı da yok değil. Alternatif ucuz hava yollarını bulabilmek için. http://www.skyscanner.com.tr/ 'den arama yapabilirsiniz.

Gelelim Barcelona'da otel konaklamasına. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında turist yoğunluğu arttığından boş oda bulmakta zorlanabilir ve daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Yine erken rezervasyon imkanlarından yararlanmanız ekonomik olarak faydalı olacaktır. Malum envai çeşit site   üzerinden ücretsiz iptal imkanlarıyla her fiyat aralığına hitap eden otel bulmanız ve rezervasyon yapmanız mümkün. Ortalama ve ortalamanın altındaki oteller Nisan ve Mayıs aylarında (3 yıldız ve altı) 2 kişi 6 gece konaklama için 400 Euro civarında bir hesap çıkartacaktır. Mutlaka daha ucuz bir otel bulursunuz ama bu şehrin dışına doğru ve göreceli olarak ta konaklamaktan pek hoşnut kalmayacağınız güvenlik zafiyetleri olan oteller olacaktır.

Eğer 4 kişi ve üzeri grup olarak seyahate çıkmayı planlıyorsanız benim size tavsiyem kesinlikle kiralık ev :)))  Avrupa'nın birçok şehrinde turistler için yeniden dizayn edilmiş basit ama kullanışlı kiralık daireler mevcut. Yine erken rezervasyonla otel fiyatından daha düşük fiyatlara şehrin en can alıcı yerlerinde dayalı döşeli (çamaşır makinesinden mutfak gereçlerine kadar tüm eşyaların bulunduğu) kiralık evler bulmak çok mümkün. Biz de ev kiraladık Barcelona'da. İnanın hem rahat hem güvenli hemde daha ekonomik.  http://www.apartime.com/ üzerinden rezervasyonumuzu yaptık ve 4 kişi 6 gecelik kiralama için sadece toplam 680 Euro ödedik. Otelde kalsaydık 800 Euro ödememiz gerekecekti. http://www.apartime.com/ son derece güvenli bir sitedir tavsiye ederim. Alternatif olarak http://www.gobcn.com/ üzerinden de kiralık evler bulunabilir. Kiraladığımız ev Barcelona'nın en hareketli ve meşhur caddesi olan La Rambla caddesine sadece 1-2 dk yürüme mesafesindeydi. Şehrin merkezine yakın kiralanacak evler veya ayarlanacak oteller size istediğiniz saatte istediğiniz şeyi yapma ve sonra otelinize/dairenize hızlıca ulaşma avantajı verir. Örneğin şehrin merkezi alanı dışında bir otel veya ev kiralarsanız ve gece geç saatlerde otelinize dönmek isterseniz (hafta içi metro gece 00:00'a kadar hizmet veriyor - hafta sonu son hizmet saati daha geçtir örn; 02:00 - 03:00 - yoğun dönemlerde metro 24 saat çalışır) taksi kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Avrupanın diğer şehirlerine göre taksi ücretleri daha makul olsa da merkeze yakın yerleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Bu arada Siyah - sarı renkli taksiler şehrin simgelerinden biri olmuş durumda. O kadar çok Elektrikli Toyota taksi var ki, görünce şaşıracaksınız :)))

1,5 milyon nüfuslu bu şehirde inanılmaz bir ulaşım altyapısı mevcut. Hani amiyane tabirle gavur yapmış :)) derler ya işte aynen öyle...!!! İnsan 20 milyonluk İstanbul'daki bu ulaşım sorunlarından ve altyapı yetersizliğini gördükten sonra 1,5 milyonluk Barcelona için oluşturulmuş otobüs ve metro ağlarını görünce üzülmüyor hayrete düşmüyor değil hani. Asla kaybolmaz, yolda kalmaz, gideceğiniz yere gidememek gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. TMB yani Transports Metropolitans de Barcelona (bir nevi İETT) sizi gitmek istediğiniz yere mutlaka ulaştıracaktır. Ulaşım ve birçok genel hizmette işsizlere, yaşlılara ve öğrencilere %80 civarında indirim uygulamasını da görünce sosyal devlet nasıl olunuyormuş öğrenmiş olduk :))) Eğer metro ve benzeri toplu taşıma ulaşım araçlarını kullanmayı planlarsanız ekonomik olması açısından indirimli çoklu ulaşım kartlarını tercih etmelisiniz. Örneğin tek biniş metro veya otobüs ücreti 1,50 - 1, 75 Euro civarında iken T-DIA (günlük seyahat kartı 6.95 Euro) veya T-10 adı verilen süre kısıtlaması olmayan 10 binişlik kart 9,25 Euro. Üstelik bu kartı multi-use yani birden çok kişi için kullanılabiliyor. Ulaşım ve seyahat kartlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://www.tmb.cat/en/home adresini ziyaret edebilirsiniz.

Seyahatinizin en yoğun olacağı yani her yeri gezip görmek isteyeceğiniz ilk 2 gün için benim size tavsiyem metro veya otobüs değil. Her ne kadar iyi bir ulaşım altyapısı olsa da gezip görülecek yerler arasında metro veya otobüsle ulaşım tercihi sizi hem yoracak hemde zaman kaybına yol açacaktır. Bunun için benim tavsiyem 2 günlük üstü açık turistik otobüs bileti satın almanızdır. Adı Barcelona Bus Turistic olan bu üstü açık turist otobüsleri şehirde görülmesi gereken her yere gidiyor. Kırmızı, Mavi ve Yeşil olmak üzere 3 hattı bulunan Bus Turistic araçları için satın alacağınız 2 günlük biletle 2 gün boyunca istediğiniz hatta ve istediğiniz sayıda seyahat edebiliyorsunuz. Kişi başı  31 Euro. Çok sık aralıklarla çalışan otobüslere yine istediğiniz durakta inip, tekrar binip gezi rotanıza devam edebilirsiniz. Şehri otobüs tepesinden püfür püfür esen rüzgarla izlemenin yanı sıra bileti alırken size verilecek indirim çekleriyle de gezip göreceğiniz birçok yer için giriş ücretlerinde %10-%20 civarında indirim sağlayabilirsiniz. Sağlayacağınız indirim toplamı zaten ödeyeceğiniz 31 Euro'yu amorti edecektir. Her açıdan (ekonomik, hız, panaromik şehir turu, indirimler) Barcelona Bus Turistic 'i tercih etmeniz çok daha keyifli bir Barcelona turu yapmanızı sağlayacaktır. Bu 2 harika günden sonra metro veya otobüsle gezilerinize devam edebilirsiniz. Bu otobüslerin ana kalkış yeri Katalunya Meydanı 'dır. Daha fazla bilgi için http://www.barcelonabusturistic.cat/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

HAVAALANI ŞEHİRMERKEZİ-HAVAALANI ULAŞIM :

Barcelona (el prat) havaalanı - şehir merkezi arası ulaşım da son derece rahat. Bir çok alternatifiniz var.
1- TMB otobüsleri ile (yaklaşım 2,5-3 Euro) Havaalanından - Şehir Merkezine (Katalunya Meydanı) ulaşabilirisiniz.
2 - EeroBus (havaalanı-şehir merkezi shuttle bus - havaş gibi ) ile 5,50 Euro karşılığında ulaşım sağlayabilirsiniz.  Bu otobüs son olarak Katalunya Meydanı'na ulaşır ve yine oradan hareketle havaalanına gider. (Benim tavsiyem kesinlikle budur) Havaalanı - Şehir Merkezi ulaşımı 30-40 dk sürer.
3 - 30 Euro civarında ücret ödeyerek Taksi ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

BARCELONA'DA GÜVENLİK: Her büyük ve turist yoğun şehirde olabileceği gibi Barcelona'da da yan kesiciler, kapkaççılar, ayak üstü dolandırıcılar mevcut. Biz gitmeden önce bazı sitelerden pek güvenli olmadığına dair yorumlar okumuştum fakat orada geçirdiğimiz 6 gün boyuncu kendimi son derece güvende hissettim ve hiçbir sorunla karşılaşmadık. Son derece güvenli bulduk şehri. Tüm yoğun noktalarda mutlaka polis mevcut. Paranızı topluca cebinize koymaz, sağlam bir sırt çantasında paranızı ve pasaportunuzu muhafaza ederseniz güvenlik konusunda hiçbir sorun yaşamazsınız.

BARCELONA'DA MUTLAKA GÖRÜLMESİ/GEZİLMESİ GEREKEN YERLER :

Barcelona'da her gezginin ilgisini çekebilecek bir çok atraksiyon, mekan, müze, yapı, yerleşim mevcut. Size sadece hangisini gezip görmekten daha çok mutlu ve memnun olacağınıza karar verin. İğneden ipliğe her şeyi göreyim diyorsanız ya koşarak dolaşmanız lazım yada yaklaşım 9-10 günlük bir program yapmanız gerekir. Ben aşağıda 5-6 tam günde kasmadan rahat rahat (tabi doğru program ve planlı bir gezi anlayışıyla) gezip görebileceğiniz ve içlerinden birini es geçerseniz çok çok pişman olacağınız hatta sizden önce gitmiş ve görmüş arkadaşlarınıza karşı aaa biz oraya gidemedik diyip mahcup olacağınız yerleri yazdım. Dünyanın birçok gezi sitesi ve birçok gezgin aşağıdaki 20 maddeyi mutlaka yapmanızı Barcelona'ya gittim ve gördüm demeniz için zaten şart koşuyor.



1 - LA RAMBLA: Bizim İstiklal popülerliğinde Şehrin en meşhur, cıvıl cıvıl, hareketli yani şehrin kalbi sayılabilecek caddesi. Canlı heykelleri, çiçekçileri, kuşçularıyla bu cadde harika. 





2 - LA SAGRADA FAMILIA: Gaudi'nin Şaheseri, Müthiş bir Katedral - Barcelona'nın En Önemli Simgelerinden. Aslına uygun olarak lapım işlemleri hala devam ediyor 






3 - CAMP NOU: Barcelona Futbol Kulübünün Evi/Stadı aynı zamanda avrupanın en büyük stadı ünvanına sahip. (Mutlaka Görülmeli - 5 YILDIZ)








4 - PARC GUELL: Gaudi'nin yarattığı harika, şirin ve büyük park. (Mutlaka Görülmeli - 5 YILDIZ)













5 - CASA BATLLO: Gaudi'nin şaheserlerinden biri. Enteresan çatısıyla ve iç mimarisiyle büyüleyici bir yapı.






 
 
 


6 - LA PEDRERA (Casa Mila): Gaudi'nin eserlerinden biri. Yine enteresan çatı figürleriyle ve çatı katı müzesiyle görülesi bir yapı. (Mutlaka Görülmeli - 4 YILDIZ)
 









7 - TBİDABO TEPESİ: Barcelona'nın ulaşılabilir en yüksek tepesi harika bir şehir manzarası, süper bir lunapark ve gözalıcı bir katedrale ev sahipliği yapıyor.


 

8 - MONESTIR de PEDRABLES: Pedrables Manastırı kuş cıvıltıları arasında, huzurlu ve şehirin gizli güzelliklerinden birisidir.



 
 

 




9 - MUSEU NACIONAL d'ART de CATALUNYA (MNAC): Barcelona'nın en önemli müzelerinden biri olan MNAC Katalunya'nın 1400 yıllık tarihine zengin koleksiyonuyla ev sahipliği yapıyor. Barcelona'nın meşhur Montjuic Tepesin'de bulunuyor.












10 - EL POBLE ESPANYOL: Barcelona olimpiyatları için inşa edilen bu mikro ispanyol köyü sonralarında yoğun ilgi nedeniyle büyütülmüş ve yaşamını hala sürdürmeye devam ediyor. Son derece güzel dizayn edilmiş, yapısı, restoranları ve çevre düzenlemesiyle hoş vakit geçirilecek bir yer. Barcelona'nın meşhur Montjuic tepesinde bulunmaktadır.
 



11 - MAGIC FONTAIN: MNAC ve EL POBLE ESYANYOL'a çok yakın (Hatta MNAC bahçesinden görülür) konumda bulunan akşam güneş battıktan sonra son derece güzel müzik ve ışık oyunlarıyla eşsiz görüntüler sunan büyük havuzdur.



12 - GOTIC MAHALLE: Yüzyıllar boyunca, farklı kültürlerin katmanlar halinde oluşturduğu Gotik Mahalle'de, Barselona'nın tarihi bir bölgesi. Daracık sokakları, butik mağazaları, heybetli binalarıyla birçok müze ve katedrale de ev sahipliği yapmaktadır.
 



13 - BARCELONA KATEDRALİ: İç ve dış tasarımı ve  hakim olduğu meydan ile mimari bir şaheser niteliğinde olan şehrin en uğrak ve önemli katedrallerinden biridir. Gotik mahalle sınırları içerisinde yer alır.
 

 


 
 



14 - PICASSO MÜZESİ: En ünlü Barcelona'lıların başında gelen dahi ressamın dünya çapındaki en büyük resim koleksiyonlarından birine sahip olan müze Barcelona seyahatinize sanat karıştırmanın en güzel yolu.

 


15 - CATEDRAL SANTA MARIA DEL MAR: Gotic Mahalle sınırları içerisinde yer alan bu güzel katedral için kolay ulaşılabilir bir noktada olması nedeniyle yarım saatinizi ayırmanızda fayda var. İç tasarımı son derece etkileyicidir.
 

16 - PORT WELL- BARCELONETA - PORT OLIMPIC: Özellikle akşam üstü serinliğinde gezilebilecek 2 sosyal liman ve sahil şeridinden oluşan bölge Barcelona'da deniz keyfi yaşamak isteyenleri ve envai çeşit deniz ürünlerinden tatmak isteyenlerin en uğrak yeridir. Akvaryum, alışveriş merkezi, imax sineması ve bir çok etkinlik ve sosyal mekana sahip bölge hem gündüz hem akşam güneş battıktan sonra günün yorgunluğunu atmak için birebir.
 


17 - JOHAN MIRO MÜZESİ: Barcelona'nın en güzel müzelerinden biridir. Bahçeler içinde kurulmuş ve şehri yukarıdan izlemektedir. Modernist akımın üyesi olan Miro'nun müzedeki en etkileyici eseri İç Savaş sırasında gerçekleştirdiği siyah-beyaz Barcelona serisidir.





18 - DALİ MÜZESİ: Ünlü sürrealist, ‘‘deli’’ ressam Salvador Dali'nin, doğduğu ve Barcelona'ya 1,5 saat uzaklıkta bulunan Figueras kasabasındaki (hızlı trenle Barcelona - Figueres ulaşım çok rahat - 12 Euro) müzesine gitmeyi de ihmal etmeyin. Müze, içindeki Dali eserlerinin yanı sıra kendisi de başlı başına bir sanat eseridir. Gezinizin son günlerine planlamanızı tavsiye ederim. Barcelona dışına çıkmak ve küçük şirin Figueres kasabası ile dönüşte uğranacak Girona kenti eşsiz bir seyahat deneyimi olacaktır.


19 - GİRONA: Girona, Barcelona'ya 1 saat mesafede Romalılar'dan kalma, nehir boyu dizili renkli evleri, köprüleri, dar sokakları, ince merdivenleri ile etkileyici manzaralı büyüleyici bir kent. Daracık kıvrım kıvrım yollardan dolanıp güzel bir Katedral'e, kale içi yerleşimlere çıkılabilmektedir. Şehirde bir de antik sinagog bulunmakta. Floransa-Venedik karışımını andıran bu şehire hayran kalacaksınız. Önce Figuerese Dali Müzesine gidin. Dönüşte tren biletini Girona'ya alın (Figueres - Girona arası 15-20 dk trenle) Gironayı bir güzel gezin ve sonra yine trenle Barcelona'ya dönün. Trenden indiğinizde abi harikaydı iyi gitmişiz diyeceksiniz. Beğenmezseniz tren paralarınız benden :))) 
 

20 - MERCAT LA BOQUERIA: Kesinlikle dünyanın en iyi pazarlarından biri. Bizim sabit semt pazarı görünümünde ama içine girdiniz mi rengarenk taptaze meyve, sebze, deniz mahsulleri vesaireyle dolu capcanlı harika bir yer. Mutlaka uğrayın taze meyve alın, pazarcılarla sohbet edin. Bence en iyi Barcelona deneyimlerinden birisi. La Rambla caddesi üstünde yer alıyor.







--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bizim gezi programımız aşağıdaki gibi gerçekleşti. Siz bu programa uyabilir veya tabiki kendinize göre güncelleyebilirsiniz. Programınızı yaparken nerede saat kaçta olacağınızı takriben hesaplamanız gün sonunda 'ya kapanmış, zamanımız yetmedi şuraya gidemedik' demezsiniz. İllaki belirleyeceğiniz saatlere uymakta zorlanacaksınız ama yarım veya 1 saatlik aksamalar sorun yaratmayacaktır. Özellikle Casa Mila, Casa Batllo, Picasso Müzesi, La Sagrada Familia ziyaretlerinizde yoğunluktan kaynaklı 15-20 dakikalık sıra beklemelerini de hesaba katmalısınız.

Gezi güzergahlarını BARCELONA BUS TURISTIC GEZİ ROTALARINA ve METRO AĞI'na göre peşi sıra en kolay şekilde gezilebilecek şekilde belirledik. Örneğin; 1. gün Önce Casa Mila, Sonra La Sagrada Famila, sonra Casa Batllo ziyareti olmaz, çok vakit kaybeder ve yorulursunuz. Gittiğiniz yerlerden geri dönüp tekrar oralardan geçmek zorunda kalırsınız. O yüzden güzergah ve sıra önemli. Giriş ücretleri bizim gittiğimiz tarihte de yazıldığım şekildeydi.

1.
GÜN
CASA BATTLO
(10 Euro)
LA PEDRERA
(Casa Mila)
(14 Euro)
LA SAGRA de FAMILIA
(16,5 Euro)
NOU CAMP
(19 Euro)
CATALUNYA MEYDANI,
LA RAMBLA
Serbet Gezi
09:30
11:00
12:00
13:00
14:00
16:30
17:30
19:30
21:00
00:00
 

2. GÜN
TİBİDABO TEPESİ
MONESTIR de PEDRABLES EL POBLE ESPANYOL MNAC MÜZESİ MAGIC FOUNTAIN
(Finiküler - 5 Euro) (7 Euro) (9,5 Euro) (10 Euro) (Giriş Ücreti Yok) 
         
  10:00 11:30 12:30 13:30 14:30 16:30 17:30 19:00 19:15 --


3. GÜN
GOTHIC MAHALLE
BARCELONA KATEDRALİ
(6 Euro)
PICASSO MÜZESİ
(12 Euro)
CATEDRAL SANTA MARIA DEL MAR
(5 Euro)
PORT WELL BARCELONETA  
PORT OLIMPIC
10:00
13:00
13:30
14:30
15:30
17:00
17:30
18:30
19:00
00:00

4. GÜN
JOHAN MIRO MÜZESİ
(12 Euro)
PARC GUELL
(Giriş Ücreti Yok)
TORRE AGBAR
PARC CITUDELLA
LA SAGRA DE FAMILIA
(gece ışıklandırmalı
halini görmek için)
SERBEST - ALIŞVERİŞ - YEMEK VS :)))
10:00
13:00
13:30
14:30
15:30
17:00
17:30
18:30
19:00
00:00
 
5. GÜN
FIGUERES - GİRONA GEZİSİ
(tren saatleri için bakınız www.renfe.com)
(Gidiş Geliş Tren Biletleri Toplam 25 EURO)
(Dali Müzesi Giriş Ücreti: 12 EURO)


Keyifli, bol gezip görmeli günler :)))
Esen & Halil

10 yorum:

  1. Süper bir Barselona yazısı, tebrik ediyorum. 2013 de ben de gittim. Bloğum da bir vlog olarak yayınlayacağım. Merak ederseniz. http://dnyaninetrafinda180gn.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Nisan 2014'de gerceklesen gezimiz oncesinde ve gezimiz sirasinda yazinizi okudum. Cok faydalandim. Paylasiminiz icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Faydalı olduysa ne mutlu. Selamlar

      Sil
  3. Merhaba,

    8-12 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleşen Barselona maceramız boyunca paylaşımlarınızdan sıklıkla faydalandık. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Ayşe Hanım. Faydalı olmasına sevindim. Selamlar.

      Sil
  4. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle sonda yaptığınız tablolar çok hoş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım faydalı olmuştur. Selamlar.

      Sil